Persberichten

4 maal rust op 1 uur van Parijs

10/12/2018OiseNatuur en gezin

In het departement Oise, op slechts een uur van Parijs, vloeien architecturale charme, fenomenale natuurpracht en unieke knowhow in elkaar over. Ga een weekend, of zelfs gewoon een dag, enkele zorgvuldig gekozen, bijzondere plekken van deze regio verkennen.

Exotische reis in het Musée de la Nacre et de la Tabletterie

Boutons nacre musée de la Nacre et de la Tabletterie

Oise is een land van bouwers en kent dan ook een rijke geschiedenis van ambachtslui, ontwerpers en vakmannen. In het Musée de la Nacre et de la Tabletterie in Méru komt u alles te weten over een uniek vak: het vervaardigen van parelmoeren objecten. Oorspronkelijk afkomstig uit Australië, Tahiti, Singapore of zelfs Nieuw-Caledonië, werd het prestigieuze parelmoer vanaf de 17e eeuw een belangrijk materiaal voor de plaatselijke boeren. Vandaag bevindt dit museum zich in een voormalige knopenfabriek, in een prachtig bakstenen gebouw uit de 19e eeuw, en doet daar de verschillende stappen in de productie van dominostenen, knopen en talloze collectiestukken uit de doeken. Deze rondleiding, met verschillende demonstraties, toont u de kneepjes van het vak van weleer. Openingsuren: alle dagen open, behalve op dinsdag, van 14.30 u. tot 18.30 u. Ook open op feestdagen, behalve op 25 december. Adres: Rue Roger Salengro 51, 60110 Méru, Frankrijk.

“Flower power” in de Jardin Van Beek

Jardin Van Beek Oise

Niet ver van het charmante dorp Gerberoy ligt een aards paradijs. Nog maar net binnen en al uw zintuigen raken in vervoering. De Frans-Hollandse schilder André Van Beek ontwierp deze idyllische tuin in Saint-Paul als een impressionistisch schilderij en werkt al twintig jaar lang dagelijks aan dit project. Het geheel ademt sereniteit. Wandel door de vele wolken dahlia’s, slenter over paadjes die zwemmen in de hortensia’s, hou even halt op de blauwe brug en geniet van het landschap dat zo uit een sprookje lijkt te komen. Openingsuren: open van 1 mei tot 31 oktober. Adres: Rue des Auges 1, 60650 Saint-Paul, Frankrijk

Een nachtelijke tussenstop in Hauts de Pierrefonds

Chambres Les Hauts de Pierrefonds

Midden in het grandioze Bos van Compiègne, in een rustige wijk met zicht op het kasteel en het meer van Pierrefonds, ligt de vredige bed-and-breakfast van Marie en Joachim. Na een winterse wandeling nodigen Marie en Joachim u uit in de warmte van hun charmante huis, dat volledig is opgetrokken uit plaatselijke steen van de 19e eeuw. Kindvriendelijk en bereikbaar met de fiets, dit adres staat bekend voor zijn knusse kamers en vooral heerlijke diners met streekgebonden producten. Een pluizige plus: haal een frisse neus in de tuin, in het gezelschap van de katten des huizes: Tara en Noushka. Tarieven: vanaf 80 euro per nacht voor twee personen. Adres: Rue du Parc 25, 60350 Pierrefonds, Frankrijk.

Een zondag op de fiets langs de Scandibérique

Scandibrique Oise vélo

Natuur, cultuur en sport! Wist u dat het departement Oise doorkruist wordt door “het Franse stuk van het traject EuroVelo 3", ook wel La Scandibérique genoemd? Deze atypische fietsroute verbindt Noord- met Zuid-Frankrijk, en het Noorse Trondheim met het Spaanse Santiago de Compostella. Van deze 1700 km kunt u er 94 met de fiets verkennen in Oise. Langs de vallei van de Oise rijdt u zo langs de historische hoogtepunten van het Franse erfgoed, door de beschermde staatsbossen van Compiègne, Halatte en Ermenonville en bestudeert u van dichtbij of van ver de architectuur van de schitterende steden. Enkele (warm) aangeraden tussenstops: bezoek de gotische kathedraal van Noyon, snuif de sfeer op van Compiègne en betreed het prachtige paleis, ga langs het museum Mémorial de l’Armistice de 1918, verken het ongelofelijke kasteel van Pierrefonds en trek grote ogen bij de cisterciënzersabdij van Chiry-Ourscamp.

© Foto Credit

  • Gil Giuglio - Château de Pierrefonds
  • Musée de la Nacre et de la Tabletterie
  • Oise tourisme
  • Les Hauts de Pierrefonds
  • Bruno Beucher

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg